Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Czego można się obawiać?

2007-04-09 00:00

Stosowanie sztucznych nawozów w celu przyspieszenia wzrostu warzyw, a pestycydów i herbicydów do ich ochrony, powoduje szybkie wchłanianie przez rośliny szkodliwych substancji (azotanów i azotynów) i metali (ołowiu, kadmu, rtęci i miedzi). Toksyny te powodują wiele groźnych schorzeń.

Szkodliwe substancje odkładane są w wegetatywnych częściach roślin. Najbardziej narażone na tego typu działanie są: szczypiorek, sałata, rzodkiewka, buraki ćwikłowe, szpinak i kalarepa.

Dopuszczalne zawartości szkodliwych związków w produktach spożywczych określają załączniki do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. (poz. 326).

W przypadku warzyw importowanych stosuje się dodatkowe opryski, mające chronić rośliny przed gniciem w trakcie transportu.



Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem