Drożeją warzywa ciepłolubne
2007-09-13 00:00
Z powodu pogorszenia się pogody wzrastają koszty produkcji warzyw ciepłolubnych (konieczność dogrzewania), co z kolei powoduje podnoszenie się ich cen.
W tym tygodniu spółdzielnie ogrodnicze skupowały paprykę czerwoną po 2,30 zł/kg, tzn. po cenie o 0,16 groszy wyższej niż tydzień temu. Pomidory spod osłon też były droższe o 0,16 groszy (1,95 zł/kg), a ogórki spod osłon o około 1,30 zł (3,35 zł/kg).
Wszystkie te gatunki zdrożały w stosunku do ubiegłego roku, a najbardziej - bo aż trzykrotnie - ogórki.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie danych IERiGŻ-PIB, mk
Zobacz więcej: Ceny warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem