Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Koszty i opłacalność produkcji fasoli szparagowej do przetwórstwa w latach 2005-2009

2010-09-13 00:00
Wg obliczeń IERIGZ-PIB w okresie 2005-2009 ceny otrzymywane przez producentów za fasolę szparagową kierowana do przetwórstwa w żadnym roku nie były opłacalne.

Jeszcze w 2006 r. różnica między ceną producenta i jednostkowymi kosztami produkcji była stosunkowo niewielka i w znacznym stopniu pokrywała koszty poniesione przy produkcji fasoli szparagowej. Wskaźnik opłacalności (stosunek ceny do kosztów w procentach) wynosił wówczas 98 proc.

Najmniej opłacalny był pod tym względem rok 2007, gdy średnia cena skupu oferowana przez przetwórców jedynie w 73 proc. pokrywała koszty produkcji. W 2009 r. znacznie (o 6 proc.) wzrosły w stosunku do roku poprzedniego koszty produkcji, a przeciętna cena uzyskana przez producentów niewiele się zmieniła, wobec czego opłacalność produkcji fasoli szparagowej była mniej opłacalna. Cena zaledwie w 75  proc. pokrywała koszty.
 
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji fasoli szparagowej do przetwórstwa w latach 2005-2009

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009
Koszty produkcji (zł/kg) 0,88 0,92 0,96 0,97 1,03
Ceny producenta (zł/kg) 0,75 0,90 0,70 0,75 0,77
Wskaźnik opłacalności (%) 85 98 73 77 75
 
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
 
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Fasolka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem