Koszty i opłacalność produkcji fasoli szparagowej do przetwórstwa w latach 2005-2009
2010-09-13 00:00
Wg obliczeń IERIGZ-PIB w okresie 2005-2009 ceny otrzymywane przez producentów za fasolę szparagową kierowana do przetwórstwa w żadnym roku nie były opłacalne.
Jeszcze w 2006 r. różnica między ceną producenta i jednostkowymi kosztami produkcji była stosunkowo niewielka i w znacznym stopniu pokrywała koszty poniesione przy produkcji fasoli szparagowej. Wskaźnik opłacalności (stosunek ceny do kosztów w procentach) wynosił wówczas 98 proc.
Najmniej opłacalny był pod tym względem rok 2007, gdy średnia cena skupu oferowana przez przetwórców jedynie w 73 proc. pokrywała koszty produkcji. W 2009 r. znacznie (o 6 proc.) wzrosły w stosunku do roku poprzedniego koszty produkcji, a przeciętna cena uzyskana przez producentów niewiele się zmieniła, wobec czego opłacalność produkcji fasoli szparagowej była mniej opłacalna. Cena zaledwie w 75 proc. pokrywała koszty.
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji fasoli szparagowej do przetwórstwa w latach 2005-2009
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Jeszcze w 2006 r. różnica między ceną producenta i jednostkowymi kosztami produkcji była stosunkowo niewielka i w znacznym stopniu pokrywała koszty poniesione przy produkcji fasoli szparagowej. Wskaźnik opłacalności (stosunek ceny do kosztów w procentach) wynosił wówczas 98 proc.
Najmniej opłacalny był pod tym względem rok 2007, gdy średnia cena skupu oferowana przez przetwórców jedynie w 73 proc. pokrywała koszty produkcji. W 2009 r. znacznie (o 6 proc.) wzrosły w stosunku do roku poprzedniego koszty produkcji, a przeciętna cena uzyskana przez producentów niewiele się zmieniła, wobec czego opłacalność produkcji fasoli szparagowej była mniej opłacalna. Cena zaledwie w 75 proc. pokrywała koszty.
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji fasoli szparagowej do przetwórstwa w latach 2005-2009
Wyszczególnienie | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 |
Koszty produkcji (zł/kg) | 0,88 | 0,92 | 0,96 | 0,97 | 1,03 |
Ceny producenta (zł/kg) | 0,75 | 0,90 | 0,70 | 0,75 | 0,77 |
Wskaźnik opłacalności (%) | 85 | 98 | 73 | 77 | 75 |
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Fasolka
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem