Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Groch

0000-00-00 00:00
Pisum sativum, rodzina Papilionaceae
Prawdopodobnie jego ojczyzną są tereny Azji Środkowej, Zakaukazia i Iranu. Jest rośliną jednoroczną o silnym korzeniu palowym. Łodygi osiągają wysokość 20-200 cm. Liście opatrzone są na szczycie wąsami czepnymi. Kwiaty, przeważnie białe, wyrastają z kątów liści.

Owocem jest strąk zawierający 5-8 nasion, które mogą być gładkie lub pomarszczone. Te drugie zawierają więcej cukrów. Odmiany grochu łuskowego o pomarszczonych nasionach bardziej nadają się do uprawy na skalę towarową, ich strąki dojrzewają równomiernie, a ich zbiór może być mechaniczny. Nasiona grochu są bogatym źródłem witaminy B. Ponadto zawierają witaminę C, niewielkie ilości karotenu oraz sole mineralne wapnia, fosforu i żelaza.

Groch jest rośliną klimatu chłodniejszego. Wymaga wczesnej, chłodnej i wilgotnej wiosny, aby wytworzyć dużą masę obficie kwitnących pędów, dających wysoki plon. Wysokie temperatury w czasie wegetacji nie są korzystne ze względu na niebezpieczeństwo rozwoju chorób grzybowych oraz szybkiego przejrzewania nasion.

Największymi producentami grochu są Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Francja i Włochy.

Źródło: Z. Dobrakowska-Kopecka, R.W. Doruchowski, M. Gapiński „Warzywnictwo”


Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem