Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Główne przyczyny spadku produkcji groszku w Unii

2007-06-09 00:00

Główną przyczyną zachwiania się równowagi na rynku groszku w krajach Unii Europejskiej było wprowadzenie na przełomie lat 70. i 80. reformy systemu agromonetarnego ("monetary compensatory amounts").

Zmiany dotyczyły dopłat do upraw rolniczych z wyłączeniem upraw warzywnych.
W krajach, gdzie groszek występował w kulturach mieszanych z roślinami rolniczymi, jego produkcja była chroniona subsydiami Komisji Europejskiej (np. we Francji).

W innych państwach, gdzie uprawiano go tradycyjnie w monokulturze, dopłaty nie były przyznawane, skutkiem czego powierzchnia produkcji groszku zmniejszyła się. Tak było w np. Niemczech. Tu redukcja areału wyniosła w latach 1970-1990 75 proc.



Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Groch

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem