Groch
Groch (Pisum sativum L.) rodzina Papilionaceae
Znany jest od kilku tysięcy lat. Jego źródeł pochodzenia należy szukać w środkowej Azji, krajach zakaukaskich i w Iranie. Jest rośliną jednoroczną. Posiada silny, palowy korzeń, osiągający nawet 1m długości oraz łodygi, mierzące od 20 do 200 cm wysokości. Owocem grochu jest strąk, w którym znajduje się 5 - 8 nasion. Jego liście opatrzone są czepnymi wąsami.
Wyróżnia się groch łuskowy - ze strąkiem o pergaminowej wyściółce i groch cukrowy – bez wyściółki, którego zielony strąk nadaje się do spożycia. Nasiona natomiast mogą być kuliste i gładkie lub kanciaste i pomarszczone. W ich składzie znajdują się witaminy z grupy B, witamina C, wapń, fosfor, żelazo, a także niewielkie ilości karotenu.
Lepszym smakiem charakteryzuje się groch łuskowy o pomarszczonych nasionach - zawiera więcej cukru a mniej skrobi. Poza tym, proces przejrzewania jest w przypadku tego warzywa wolniejszy.
W uprawach na skalę towarową sprawdza się groch łuskowy, o pomarszczonych nasionach i sztywnych łodygach, z równomiernie dojrzewającymi strąkami, nadający się do mechanicznego zbioru. Odpowiednia wysokość tego warzywa powinna liczyć 50 - 80 cm. Przykładem cukrowej odmiany grochu jest Iłówiecki.
Do odmian łuskowych należą:
- Sześciotygodniowy
- Werona
- Pionier
- Pegaz
- Hazard
- Polar
- Cud Kelvedonu
- Grand
- Nefryt
- Duet
- Senator
- Izolda
- Delisa II
- Konserwowy IHAR
- Kujawiak
- Nike
- Kadona
- Juko
- Telefon
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Groch