Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Groch

0000-00-00 00:00

Groch (Pisum sativum L.) rodzina Papilionaceae

Znany jest od kilku tysięcy lat. Jego źródeł pochodzenia należy szukać w środkowej Azji, krajach zakaukaskich i w Iranie. Jest rośliną jednoroczną. Posiada silny, palowy korzeń, osiągający nawet 1m długości oraz łodygi, mierzące od 20 do 200 cm wysokości. Owocem grochu jest strąk, w którym znajduje się 5 - 8 nasion. Jego liście opatrzone są czepnymi wąsami.

Wyróżnia się groch łuskowy - ze strąkiem o pergaminowej wyściółce i groch cukrowy – bez wyściółki, którego zielony strąk nadaje się do spożycia. Nasiona natomiast mogą być kuliste i gładkie lub kanciaste i pomarszczone. W ich składzie znajdują się witaminy z grupy B, witamina C, wapń, fosfor, żelazo, a także niewielkie ilości karotenu.

Lepszym smakiem charakteryzuje się groch łuskowy o pomarszczonych nasionach - zawiera więcej cukru a mniej skrobi. Poza tym, proces przejrzewania jest w przypadku tego warzywa wolniejszy.

W uprawach na skalę towarową sprawdza się groch łuskowy, o pomarszczonych nasionach i sztywnych łodygach, z równomiernie dojrzewającymi strąkami, nadający się do mechanicznego zbioru. Odpowiednia wysokość tego warzywa powinna liczyć 50 - 80 cm. Przykładem cukrowej odmiany grochu jest Iłówiecki.

Do odmian łuskowych należą:

  • Sześciotygodniowy
  • Werona
  • Pionier
  • Pegaz
  • Hazard
  • Polar
  • Cud Kelvedonu
  • Grand
  • Nefryt
  • Duet
  • Senator
  • Izolda
  • Delisa II
  • Konserwowy IHAR
  • Kujawiak
  • Nike
  • Kadona
  • Juko
  • Telefon

Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Groch

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem