Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - CZOSNEK

0000-00-00 00:00

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla czosnku, po jego przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, czosnek powinien być: - Zdrowy; nie dopuszcza się czosnku z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią go niezdatnym do spożycia, - Praktycznie wolny od szkodników, - Praktycznie wolny od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, - czysty, praktycznie wolny od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych, - Jędrny, - Wolny od uszkodzeń spowodowanych działaniem mrozu i słońca, - Wolny od widocznych na zewnątrz oznak wyrośnięcia, - Wolny od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, - Wolny od obcych zapachów i/lub smaków[4]. Stopień rozwoju czosnku powinien być taki, aby mógł on: - Wytrzymać transport i manipulacje, oraz - Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość. B. Podział na klasy jakości Czosnek dzieli się na trzy niżej określone klasy jakości: a) Klasa Ekstra Czosnek w tej klasie powinien być najwyższej jakości. Powinien posiadać cechy charakterystyczne dla danej odmiany i/lub typu handlowego[5]. Główki czosnku powinny być: - Całe - O regularnym kształcie, - Prawidłowo oczyszczone. Powinny być wolne od uszkodzeń z wyjątkiem bardzo niewielkich powierzchniowych uszkodzeń, pod warunkiem, że nie wpływają one na wygląd ogólny produktu, jego jakość, utrzymanie jakości oraz prezentację w opakowaniu. Główki czosnku powinny być zwarte. Korzenie w przypadku czosnku dosuszonego powinny być przycięte przy piętce główki. b) Klasa I Czosnek w tej klasie powinien być dobrej jakości. Powinien posiadać cechy charakterystyczne dla danej odmiany i/lub typu handlowego. Główki czosnku powinny być: - Całe, - O dostatecznie regularnym kształcie. Jednakże dopuszcza się następujące niewielkie uszkodzenia, pod warunkiem, że nie wpływają one na ogólny wygląd produktu, jego jakość, jej utrzymanie oraz na prezentację w opakowaniu: - Lekkie rozdarcia zewnętrznej łuski. Główki czosnku powinny być odpowiednio zwarte. c) Klasa II Do tej klasy zalicza się czosnek, który nie odpowiada wymaganiom klaswyższych, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne. Dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że czosnek zachowuje swoje cechy charakterystyczne co do jakości, trwałości i prezentacji: - Rozdarcia zewnętrznej łuski lub częściowy jej brak, - Zabliźnione uszkodzenia, - Lekkie odgniecenia, - Nieregularny kształt, - Brak do trzech ząbków w główce. [4] Wymaganie to nie wyklucza specyficznego zapachu i/lub smaku spowodowanego przez wędzenie[5] Wymaganie to nie wyklucza odmiennej barwy spowodowanej przez wędzenie

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem