Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - SELERY

0000-00-00 00:00

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla selerów naciowych, po ich przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne  We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, selery naciowe powinny być:- Całe, dopuszcza się usunięcie górnej ich części, - O świeżym wyglądzie,- Zdrowe; nie dopuszcza się selerów z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia,- Bez uszkodzeń spowodowanych przez mróz,- Bez pustych przestrzeni, odrostów korzeniowych, pędów kwiatostanowych,- Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych,- Praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, - Praktycznie wolne od szkodników,- Bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego; tzn. odpowiednio osuszone jeżeli były myte,- Bez obcych zapachów i/lub smaków. Główny korzeń powinien być dobrze oczyszczony i nie powinien być dłuższy niż 5 cm.Selery naciowe powinny być prawidłowo wykształcone, mając na uwadze okres uprawy. Ich jakość powinna być taka, aby mogły:- Wytrzymać transport i manipulacje,- Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość. B.  Podział na klasy jakości  Selery naciowe dzieli się na dwie niżej określone klasy jakości:  a)  Klasa ISelery naciowe w tej klasie powinny być dobrej jakości, o regularnym kształcie i wolne od śladów chorób zarówno na liściach jak i ogonkach liściowych.   Ogonki liściowe nie powinny być połamane, włókniste, zgniecione lub popękane. W przypadku selerów bielonych, ogonki liściowe powinny być białe do żółtawobiałych lub zielonkawobiałych przynajmniej do połowy długości.  b)  Klasa IIDo tej klasy zalicza się selery naciowe, które nie mogą być zakwalifikowane do klasy I, ale spełniają wyżej określone wymagania minimalne.   Selery naciowe w tej klasie mogą posiadać niewielkie ślady ordzawienia. Ponadto mogą być lekko zniekształcone, mieć niewielkie odgniecenia i nie więcej niż dwa ogonki liściowe połamane, zgniecione lub popękane. W przypadku selerów bielonych, liście powinny być białe do żółtawobiałych lub zielonkawobiałych przynajmniej w jednej trzeciej długości.

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem