Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

II. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI - SZPINAK

0000-00-00 00:00

Celem standardu jest określenie wymagań jakościowych dla szpinaku, po jego przygotowaniu i zapakowaniu. A. Wymagania minimalne We wszystkich klasach jakości, uwzględniając szczegółowe wymagania dla danej klasy oraz dopuszczalne tolerancje, szpinak powinien być: - Zdrowy; nie dopuszcza się szpinaku z objawami zepsucia lub z takimi zmianami, które czynią go niezdatnymi do spożycia, - O świeżym wyglądzie, - Czysty, praktycznie wolny od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych, - Praktycznie wolny od szkodników, - Bez pędów kwiatostanowych, - Wolny od obcych zapachów i/lub smaków. Szpinak myty powinien być właściwie osuszony.W przypadku szpinaku w rozetach, korzenie powinny być przycięte blisko podstawy liści zewnętrznych. Szpinak powinien być wystarczająco rozwinięty i takiej jakości, aby mógł: - Wytrzymać transport i manipulacje, oraz - Dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując zadowalającą jakość. B. Podział na klasy jakości Szpinak dzieli się na dwie niżej określone klasy jakości: a) Klasa I Szpinak w tej klasie może być prezentowany w postaci liści lub rozet i powinien być dobrej jakości. Liście powinny być: - O prawidłowym zabarwieniu i wyglądzie charakterystycznym dla danej odmiany i okresu zbioru, - Wolne od uszkodzeń spowodowanych przez mróz, szkodniki zwierzęce lub choroby ujemnie wpływające na wygląd i przydatność do spożycia. W przypadku szpinaku w postaci liści, ogonki liściowe nie powinny być dłuższe niż 10 cm. b) Klasa II Do tej klasy zalicza się szpinak w postaci liści lub rozet, który nie odpowiada wymaganiom klasy I, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne.

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem