Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - PIECZARKI

0000-00-00 00:00

Wielkość określa się maksymalną średnicą kapelusza i długością trzonu, w następujący sposób:
 
A. Wielkość minimalna
 
Minimalna średnica kapelusza powinna wynosić przynajmniej 15 mm w przypadku pieczarek zamkniętych, pieczarek z osłonkami i otwartych oraz 20 mm w przypadku pieczarek spłaszczonych. 
 
B. Długość trzonu
 
Długość trzonu jest mierzona:
- Od blaszek pod kapeluszem dla pieczarek otwartych i spłaszczonych,
- Od osłonki dla pieczarek zamkniętych i pieczarek z osłonką.
 
Sortowanie według wielkości jest obowiązkowe dla pieczarek klasy Ekstra zgodnie z poniższą tabelą. Pieczarki klasy I i II muszą odpowiadać określonym przedziałom jeśli są oznakowane następującymi określeniami: “małe”, "średnie”, "duże”.
Pieczarki zamknięte, pieczarki z osłonkami oraz pieczarki otwarte
Średnica kapelusza Maksymalna długość trzonu
Wielkość Przedziały wielkości Pieczarki przycięte Pieczarki nie przycięte
Małe

15 – 45 mm


1/2  średnicy kapelusza


2/3 średnicy kapelusza
 

Średnie

30 – 65 mm

Duże

50 mm i więcej

 

Pieczarki spłaszczone

Średnica kapelusza Maksymalna długość trzonu
Wielkość Przedziały wielkości Pieczarki przycięte Pieczarki nie przycięte
Małe

20 – 55 mm

 2/3 średnicy kapelusza

Duże

50 mm i więcej

 

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem