III. POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE SORTOWANIA WEDŁUG WIELKOŚCI - SZPARAGI
Wielkość szparagów określa się ich długością i średnicą. A. Wielkość określana długością Długość szparagów powinna wynosić:- Powyżej 17 cm dla szparagów długich,- 12 do 17 cm dla szparagów krótkich,- Powyżej 12 cm dla szparagów klasy II układanych, ale nie pakowanych w wiązki,- Poniżej 12 cm dla główek szparagów. Dopuszczalna maksymalna długość dla szparagów białych i fioletowych wynosi 22 cm, a dla zielonych i fioletowo-zielonych 27 cm.Maksymalna różnica pomiędzy długościami szparagów w jednej wiązce nie może przekraczać 5 cm. B. Wielkość określana średnicą Średnica szparagów powinna być mierzona w połowie długości wypustki.Minimalna średnica i przedziały wielkości powinny wynosić: Szparagi białe i fioletowe Klasa Minimalna średnica Przedziały wielkości Extra 12 mm Maksymalna różnica w średnicach pomiędzy najcieńszym a najgrubszym szparagiem w tym samym opakowaniu lub wiązce może wynosić 8 mm I 10 mm Maksymalna różnica w średnicach pomiędzy najcieńszym a najgrubszym szparagiem w tym samym opakowaniu lub wiązce może wynosić 10 mm II 8 mm Nie określa się Szparagi zielone i fioletowo-zielone Klasa Minimalna średnica Przedziały wielkości Extra i I 3 mm Maksymalna różnica w średnicach pomiędzy najcieńszym a najgrubszym szparagiem w tym samym opakowaniu lub wiązce może wynosić 8 mm II 3 mm Nie określa się.
Zobacz więcej: Ceny warzyw