Jak kształtują się ceny w przetwórstwie?
Wzrosła liczba skupowanych warzyw korzeniowych, m.in. marchwi i buraków. Ich ceny są droższe niż przed rokiem. Zakłady przetwórcze kupują również ziemniaki - 0,55 zł/kg.
W tym tygodniu zdrożały ceny następujących warzyw: kalafiorów i brokułów różyczkowanych, cukinii, malin, śliwek, aronii oraz jeżyn. Podwyżki niektórych z nich wynikają z braku chętnych do pracy w kampanii zbiorczej. Potaniały natomiast ogórki do konserwowania, a ceny pozostałych warzyw nie zmieniły się.
W stosunku do ubiegłego roku więcej płaci się za fasolę szparagową (o ok. 40%), kalafiory różyczkowane (o ok. 10%), obieraną cebulę (o ok.60%), poziomki, jeżyny i owoce dziko rosnące, np. różę, czarny bez.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ceny warzyw