Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jakie nowalie są bezpieczne?

2007-04-09 00:00

Spożywanie wczesnych warzyw z upraw ekologicznych, posiadających odpowiedni certyfikat, świadczący o ich czystości wydaje się być bezpieczne. Certyfikat ekologicznej żywności wydawany jest przez jednostki monitorujące, pod ścisłym nadzorem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zdrowe warzywa można uzyskać również poprzez ich samodzielną uprawę, np. na działce (jeśli ta znajduje się w odpowiednio czystym otoczeniu) albo w domu, np. na parapecie (natkę pietruszki, szczypiorek, rzeżuchę itp.).

Należy mieć na uwadze fakt, że nowalie chłoną różne zanieczyszczenia i lepiej nie spożywać ich ze skórką. Trzeba tez pamiętać o ich dokładnym myciu i umiarze w konsumpcji. Nowalii nie powinno się trzymać w woreczkach foliowych, ponieważ takie warunki sprzyjają przekształcaniu się azotanów w szkodliwe dla zdrowia azotyny.

Każdy producent pakuje swoje jarzyny w skrzynki, opatrzone etykietą. Przepisy określają, co musi się niej znaleźć, a mianowicie: nazwa producenta i produktu, kraj pochodzenia oraz tzw. klasa towaru - im wyższa, tym warzywa i owoce dorodniejsze. Dla dzieci najbezpieczniejsze są produkty klasy ekstra lub pierwszej.



Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem