Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Koszty i opłacalność produkcji kalafiorów do przetwórstwa

2010-09-08 00:00
Wg obliczeń IERIGZ-PIB - w przedstawionym okresie 2005-2009 ceny otrzymywane przez producentów za kalafiory różyczkowane kierowane do produkcji mrożonek z ledwością pokrywały koszty ich produkcji. Najniższe koszty producenci ponieśli w 2005 r. (0,87 zł/kg) i dlatego cena kilograma kalafiorów różyczkowanych (0,90 zł/kg) o 3 proc. przekraczała koszty ich wyprodukowania. Produkcja okazała się opłacalna jeszcze w latach  2007 i 2009. W 2006 r. producenci nie ponieśli strat, ale też nie odnotowali zysków. W 2008 r. cena otrzymywana za kalafiory (0,90 zł/kg) była nieopłacalna i jedynie w 90 procentach wystarczała na pokrycie jednostkowych kosztów produkcji (1 zł/kg).
 
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji kalafiorów do przetwórstwa w latach 2005-2009 (zł/kg)

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009
Koszty produkcji (zł/kg) 0,87 0,90 0,94 1,00 0,97
Ceny producenta 0,90 0,90 0,95 0,90 0,98
Wskaźnik opłacalności 103 100 101 90 101

Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstwie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
 
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Kalafiory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem