Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polski eksport kalafiorów i brokułów

2010-09-06 00:00
Dane dotyczące eksportu kalafiorów występują - wg stosowanej klasyfikacji - w jednej pozycji z brokułami. W latach 2005-2008 eksport polskich kalafiorów i brokułów systematycznie wzrastał (z 14,6 tys. t do 27,1 tys. t). W tym samym okresie coraz wyższa była wartość eksportu tych warzyw (z 400 tys. euro do 11,8 mln euro). W 2009 r. – mimo wzrostu produkcji w odniesieniu do 2008 r. – eksport zmalał o 21 proc. (do 21,5 tys. t). Wpływy ze sprzedaży obniżyły się w tym okresie o 20 proc. (do 9,4 mln euro).

Najwięcej polskich kalafiorów i brokułów zakupują od nas kraje UE-10, które w 2009 r. zaimportowały 74 proc. całkowitego eksportu tych warzyw. Spośród nich Czechy odebrały 51 proc. a Słowacja 8 proc. Kraje „Piętnastki” zakupiły 18 proc. (Niemcy 7 proc.), a kraje WNP – 7 proc. (Rosja 4 proc.).

bela 1: Eksport kalafiorów i brokułów w latach 2005-2009

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009
tony 14552 15127 20577 27086 21459
tys. euro 434 5281 8653 11755 9377
 
Tabela 2: Główni odbiorcy kalafiorów i brokułów z Polski w 2009 r.

Kraje Ilość
w tonach
Struktura
w proc.
OGÓŁEM 21459 100
UE-10,
w tym:
15870 74
Czechy 11030 51
Słowacja 1687 8
UE-15,
w tym:
3830 18
Niemcy 1567 7
WNP,
w tym:
1413 7
Rosja 959 4
 

Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie Centrum Analitycznego Administracji Celnej (CAAC)
 
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Zobacz więcej: Kalafiory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem