Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Pekińska najdroższa

2006-05-12 00:00

Wśród kapust najwyższe ceny osiąga kapusta pekińska – droższa od białej o 27%, czerwonej o 14% i włoskiej o 67%. Jej popularność u konsumentów wzrasta, zwłaszcza w okresie gdy na warzywnym rynku brakuje jeszcze nowalijek, tj. jesienią i zimą.

Gatunek ten odznacza się wysoką wartością odżywczą oraz wyjątkowymi walorami smakowymi. Można spożywać ją w stanie świeżym - w postaci sałatek, surówek lub ugotowaną.

Zwolennikami tego warzywa są także producenci. Na korzyść przemawiają: wysokie ceny, łatwa uprawa, wysoki plon (30 - 60t/ha), a także stosunkowo długi okres przechowywania – 2 - 5 miesięcy.

Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Kapusta pekińska

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem