Rynek warzyw – koniec przedświątecznej gorączki
Podsumowując okres przedświąteczny można powiedzieć, że na rynku warzyw krajowych przyniósł on przede wszystkim wzrost obrotów a w mniejszym stopniu wzrost cen. W zasadzie, w dużym hurcie poszły w górę tylko ceny kapusty pekińskiej i marchwi – w obu przypadkach o około 0,10 zł/kg. Większy był popyt na pozostałe warzywa korzeniowe (z wyjątkiem buraków). Po staremu natomiast bardzo niski był popyt na kapustę białą, cebulę i ziemniaki. Co do warzyw importowanych, to przed świętami widać było wzrost cen wielu z nich. M. In. papryki, ogórków i pomidorów. Wzrost ten generowany był jednak nie tyle przez rosnący popyt, co przez wyższe ceny w kraju pochodzenia – Hiszpanii. Gdy tuż przed świętami ceny papryki w Hiszpanii spadły, staniała ona również w Polsce. Ożywienie przedświąteczne było krótkotrwałe i miało ograniczony zakres. Producenci i handlowcy czekają na przyjście zimy, co powinno dźwignąć ceny warzyw oraz przede wszystkim na to, że na większą skalę ruszy eksport do Rosji.
Zobacz więcej: Kapusta pekińska