Chiny: formaldehyd do płukania kapusty
Nowy skandal związany z bezpieczeństwem w produkcji żywności w Chinach. Aby uczynić kapustę bardziej odporną na transport producenci płukali ją roztworem formaldehydu (metanalu). Związek ten ma działanie rakotwórcze i silnie alergizujące, a w większych stężeniach może być niebezpieczny dla życia.
Oskarżenia są poważne i nie bazują na pojedynczym przypadku. Mówi się o dziesiątkach producentów z Qingzhou we wschodniochińskiej prowincji Shandong. Kapusta stąd trafia na lokalne rynki i na północ kraju. Lokalni producenci uważają, że takie praktyki są jak najbardziej normalne i pomagają wydłużyć czas świeżości kapusty. W Chinach warzywni hurtownicy nie są zobligowani do transportowania towaru w samochodach – chłodniach. Większość z nich nie może sobie na to nawet pozwolić.
Ujawnienie tych faktów jest oczywiście przyczyną wielkiego niepokoju wśród konsumentów. Media podawały również informacje, że niebezpieczne substancje były używane również dlatego, aby towar lepiej się sprzedawał. Policja w Qingzhou rozpoczęła śledztwo, jednak nie bardzo wiadomo jak mieliby być ukarani winni stosowania trucizny do płukania kapusty.
Zobacz więcej: Kapusta