Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jeśli brukselka to tylko z Holandii

2006-05-07 00:00

Światowym pionierem w eksporcie brukselki jest Holandia. Rocznie kraj ten sprzedaje od 30,0 do 46,0 tys. ton tego warzywa. Unia Europejska dostarcza na rynki krajów trzecich znikomy procent, tj. 2,0 tys. ton.

W Holandii mają miejsce, powtarzające się co trzy lata okresy wzrostu i spadku produkcji, przy jednoczesnym obniżeniu areału. Szacuje się, że krajowa powierzchnia upraw w tym kraju wynosi ok. 15 - 20 t/ha. Największy boom konsumpcyjny odnotowano tu w latach 80. i 90. (wzrost z 0,3 kg na mieszkańca do 2,2 - 2,5 kg - w pierwszej dekadzie XXI w.). Mimo to, europejskim liderem w spożyciu kapusty brukselskiej jest Wielka Brytania - 3 kg na mieszkańca.

W imporcie brukselki świeżej i mrożonej główną rolą odgrywają Niemcy - od 31,5 do 47,2 tys. ton. W 90 - 98% są to oczywiście warzywa produkcji holenderskiej.

Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Kapusta

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem