Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Kapuście najlepiej w chłodni

2008-01-14 00:00
Najlepsze wyniki przechowania kapusty uzyskuje się w komorach chłodniczych. Wg badań Instytutu Warzywnictwa kapustę białą, czerwoną, a także włoską najlepiej przechowuje się w temperaturze 0oC i wilgotności względnej powietrza 90-95 proc.

Kapusta włoska ze względu na większą wrażliwość przechowuje się słabiej. Warzywa te powinno się wstawiać do chłodni partiami. Załadunek powinien trwać 5-7 tygodni. Dzięki zachowaniu odległości pomiędzy ścianami i paletami zapewniona jest dobra cyrkulacja powietrza. Poleca się skład gazowy: 5 proc. CO2 i 2,5-3 proc. O2. Kontrolowana atmosfera zapewnia zmniejszenie porażenia przez choroby grzybowe i fizjologiczne, utrzymanie zielonego zabarwienia liści, zminimalizowanie ubytków naturalnych i utrzymanie wysokiej jakości.

Kapusty nie powinno się przechowywać z innymi warzywa i owocami, gdyż jest wrażliwa na wydzielający się wówczas etylen. Istniejąca baza przechowalnicza jest jednak ciągle niewystarczająca i nadal znaczne ilości kapusty przechowywane są w kopcach.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie: Maria Grzegorzewska „Przechowywanie kapusty głowiastej” Warzywa nr 12/2007

Zobacz więcej: Kapusta

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem