Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Kapusta stożkowa ma potencjał

2012-02-23 08:05
Źródło: fresh-market.pl (ms)

    Informacja o cenach kapusty stożkowej gościła niedawno na naszym portalu. Warto jednak spojrzeć na nią pod kontem jej potencjału w eksporcie. Kapusta stożkowa mogłaby w przyszłości zająć, na rosyjskim rynku, miejsce, jakie obecnie zajmuje tam kapusta pekińska. Predestynują ją do tego walory smakowe. Kapusta stożkowa ma delikatny smak, słodszy od tradycyjnej kapusty białej. Świetnie nadaje się do surówek i sałatek.

Warzywo to zyskuje popularność w Europie Zachodniej. Coraz mocniej przebija się do świadomości producentów, handlowców i, co szczególnie ważne konsumentów. Przekonali się o tym polscy producenci, którzy w tym sezonie zdecydowali się na jej uprawę. Jeszcze rok temu takie uprawy trzeba było zaorać, bo nie było chętnych na kupno nowości. W tym roku polska kapusta stożkowa trafiła na stoły na przykład szwedzkich konsumentów. Może warto pójść śladem Holendrów i Hiszpanów, którzy coraz więcej jej uprawiają.

     Prócz walorów smakowych, kapusta ta ma jeszcze inne zalety, dające jej przewagę nad kapustą pekińską. Kapusta stożkowa jest łatwiejsza w uprawie i, przede wszystkim dużo łatwiej się przechowuje. Kapusta te w dłuższym okresie przechowywania zachowuje świeży wygląd i ładny, zielony kolor.

     Kapusta stożkowa ma więc zalety, które dają jej potencjał do zajęcia bardziej znaczącego miejsca na rynku świeżych warzyw. Oczywiście musi się ona przebić do świadomości konsumentów, zwłaszcza na wschodzie. A to wymaga czasu i wysiłku włożonego w promocję i marketing.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE