Kapusta włoska trzyma cenę
Spowolnienie na hurtowym rynku trwa. Bardzo słabo sprzedaje się kapusta biała i czerwona. Zwolnił eksport pekinki. Na tym tle kapusta włoska wciąż dobrze sobie radzi. Oczywiście trzeba pamiętać o różnicach w wielkości upraw tych kapust. Jednak pozostaje faktem to, że popyt na kapustę włoska utrzymuje się na stabilnym i wysokim poziomie.
Pomimo wysokich cen kapusta włoska wciąż jest eksportowana do Czech i na Słowację. Na potrzeby tego eksportu ściągana jest ona z centrum kraju – z województw łódzkiego i wielkopolskiego. Tam ceny skupu są na poziomie 1,10 – 1,20 zł/kg. W Małopolsce ceny są wciąż wyższe – utrzymują się na poziomie 1,50 – 1,60 zł/kg, ale podaż lokalnej kapusty jest bardzo niska i nie zaspakaja ona nawet miejscowego popytu. Zresztą dzięki płynnemu eksportowi mniejszą podaż kapusty włoskiej widać również na przykład w sieciach handlowych na Mazowszu. Ceny w detalu są znacznie wyższe od poziomu 2 zł/kg.
Zobacz więcej: Kapusta