Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polskie warzywa za drogie dla Czechów

2012-02-27 18:35
Źródło: fresh-market.pl (ms)

     Ceny niektórych polskich warzyw rosną z tygodnia na tydzień. Do grupy tej należy niewątpliwie kapusta pekińska, ale również kapusta włoska, marchew i selery. Wzrost cen tych warzyw najbardziej widoczny jest na południu Polski. Tam, jak do tej pory ceny pozostawały nieco niższe niż na przykład na Mazowszu, czy w Łódzkim. Obecnie ceny się wyrównały, a w przypadku „pekinki” cena rośnie szybciej w Małopolsce niż w centrum.

     Taka sytuacja wynika z rosnącego popytu i mniejszej podaży. Problem z podażą był najbardziej zauważalny w okresie mrozów. Obecnie dostępność warzyw jest większa. Wyhamowało to wzrost cen, niemniej jednak ceny wrosły.

     Dla firm z Małopolski eksportujących warzywa za południową granicę staje się to problemem. Ceny na rynku krajowym powoli stają się wyższe niż ceny jakie skłonni są płacić czescy lub słowaccy kontrahenci. Widać to dobrze na przykładzie kapusty włoskiej, która zdrożała już do poziomu 1,20 – 1,50 zł/kg, co może skutecznie zastopować eksport. Importerzy z Czech i Słowacji, w przypadku, gdy ceny polskich warzyw będą rosły, zaczną kupować w Holandii. Warzywa holenderskie choć droższe mają lepszą markę i postrzegane są jako jakościowo lepsze. Im polskie warzywa droższe, tym stają się mniej konkurencyjne w stosunku do oferty holenderskiej.



 

Zobacz więcej: Kapusta

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE