Egipt kontra Tunezja: północnoafrykańska bitwa o włoski rynek karczochów
Według EastFruit, Egipt pozostaje wiodącym dostawcą importowanych karczochów we Włoszech, zarówno w postaci świeżej, jak i mrożonej. Ilość egipskich karczochów trafiających na włoski rynek waha się od 9 do 15 tysięcy ton w sezonie (mniej więcej od lipca do czerwca). Egipscy eksporterzy mają silną przewagę w segmencie mrożonek, gdzie mają mniejszą konkurencję niż na rynku świeżych karczochów.

EastFruit to platforma analityczna, która pomaga w rozwoju biznesu owocowo-warzywnego. Głównym celem tej platformy jest zwiększenie dochodów producentów poprzez bardziej efektywne produkcję, przechowywanie, przetwarzanie i marketing owoców i warzyw. EastFruit jest centrum wiedzy i doświadczenia dla wszystkich uczestników rynku owocowo-warzywnego w Europie Wschodniej, Kaukazie i Europie Środkowej.
Portal jest skierowany do producentów owoców i warzyw, małych i średnich rolników, producentów soków owocowych i warzywnych, przetwórstwa owocowo-warzywnego, eksporterów, importerów, sieci supermarketów, dostawców sadzonek, nasion, technologii i sprzętu oraz stowarzyszeń i związków producentów owoców i warzyw, struktur państwowych i dostawców usług i produktów dla sektora rolniczego. W skrócie dla wszystkich uczestników biznesu owocowo-warzywnego.
Zobacz więcej: Karczoch