Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Nowinki z zielonego rynku

2007-09-20 00:00

Niższe temperatury wymuszają wzrost cen warzyw ciepłolubnych, których koszty produkcji zwiększyły się w związku z koniecznością dogrzewania.

W tym tygodniu spółdzielnie ogrodnicze skupowały paprykę czerwoną po 2,70 zł/kg, tzn. po cenie o 0,40 groszy wyższej niż tydzień temu, zielona po 1,23 zł/kg (o 0,8 groszy wyższej), pomidory spod osłon po 2,74 zł/kg (o 0,80 groszy wyższej), a ogórki spod osłon o około po 3,80 zł/kg (o 0,45 groszy wyższej). 

Spośród innych gatunków zdrożały również w stosunku do ubiegłego tygodnia: kapusta czerwona, kalafiory, brokuły, marchew, cukinia, fasola szparagowej, kwaszonki, śliwki, jabłka deserowe i przemysłowe. Te ostatnie w stosunku do roku ubiegłego są niemal czterokrotnie droższe.

Obniżyły się natomiast ceny skupu: cebuli, kapusty białej, włoskiej, pekińskiej, pietruszki, buraków, selerów, sałaty, czosnku, pieczarek, ziemniaków i gruszek.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie danych ZEO IERiGŻ-PIB

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem