Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Jakie koszty uprawy ogórków do przetwórstwa?

2009-04-27 00:00

Według najnowszych prognoz Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB w bieżącym roku koszty uprawy ogórków gruntowych do przetwórstwa (do konserwowania) mogą wynieść 17,9 tys. zł/ha (0,99 zł/kg) przy plonach niższych niż 18 t/ha.

Przy plonach wyższych od 20 t/ha koszty produkcji ogórków mogą wynieść 18,4 tys.zł/ha (0,92 zł/kg). W 2008 r. dla plonów powyżej 20 t/ha koszty były niższe i wyniosły 17,3 tys.zł/ha (0,87 zł/kg). Opłacalność ogórków do przetwórstwa w ostatnich latach była wysoka i w latach 2007-2008 ceny płacone producentom przewyższały koszty produkcji o ok. 50 proc., a wcześniej w 2006 r. - o 20 proc.

Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych i ZEO IERiGŻ-PIB

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Ogórki zielone

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem