Codziennie świeże ceny z punktów skupu w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Koszty produkcji ogórków

2010-08-04 00:00
Jak wykazują szacunki Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB produkcja ogórków z przeznaczeniem do przetwórstwa w ostatnich pięciu latach była w zasadzie opłacalna. W okresie 2005-2009 – jedynie rok 2005 charakteryzował się nieco wyższymi kosztami produkcji w stosunku do cen uzyskiwanych przez producentów. W następnych latach ceny systematycznie wzrastały i były coraz bardziej opłacalne.

W 2009 r. za ogórki dostarczone do przetwórstwa producenci otrzymywali przeciętnie 1,50 zł/kg, czyli o 15 proc. więcej niż w roku poprzednim, więc choć koszty produkcji wzrosły o 11 proc. (do 0,97 zł/kg) – ceny producenta przewyższały je o 55 proc. Opłacalność produkcji ogórków do przetwórstwa w 2009 r. była najwyższa w ostatnich pięciu latach.
 
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji ogórków do przetwórstwa w latach 2005-2009 (zł/kg)

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009
Koszty produkcji (zł/kg) 0,91 0,83 0,81 0,87 0,97
Ceny płacone producentom (zł/kg) 0,90 1,00 1,20 1,30 1,50
Wskaźnik opłacalności (%) 99 120 148 149 155

Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych IERiGZ-PIB

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl 

 

Zobacz więcej: Ogórki zielone

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem