Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Ogórek

0000-00-00 00:00

Ogórek (Cucumis sativus L.) rodzina Cucurbitaceae - pochodzi z Indii. Do Europy dotarł 500-300 lat p.n.e. W Polsce jego uprawy sięgają X w. Zalicza się do roślin rocznych. Jego częścią jadalną jest owoc – jagoda rzekoma. Pędy ogórka są płożące, zaopatrzone w wąsy. System korzeniowy – podobnie jak u wszystkich warzyw dyniowatych – jest płytki, ale silnie rozrośnięty. Warzywo to wymaga zastosowania odpowiedniej ilości wody i właściwej gleby. Brak opadów w okresie kwitnienia powoduje opadanie zawiązków i zniekształcenie owoców.

Ogórki nie mają wysokich wartości odżywczych, ale posiadają zasadowe sole mineralne, działające neutralizująco na kwasy żołądkowe. Poza tym odznaczają się wysokimi walorami smakowymi. Są spożywane w postaci świeżej, jak i kwaszonej lub konserwowej.

Odmiany uprawiane w Polsce to:

  • Major
  • Moro F1
  • Rufus F1
  • Tytus F1
  • Krak F1
  • Włodko F1
  • Wojan F1
  • Polan F1
  • Radko F1
  • Racibor F1
  • Semko F1
  • Śremski F1
  • Cezar F1
  • Hela F1
  • Victoria F1
  • Victoria F1
  • Julian F1
  • Borus F1
  • Monika
  • Olimp F1
  • Gracius F1
  • Ikar F1
  • Malta F1
  • Wisconsin
  • SMR-18
  • Delicius

    Źródło: fresh-market.pl

    Właściwe do uprawy ogórków miejsce powinno być zaciszne, gleba żyzna, próchnicza i przepuszczalna ale jednocześnie utrzymująca wilgoć. Jeżeli gleba jest bardzo kwaśna, konieczne jest wapnowanie. Nie powinna również zawierać zbyt wiele azotu. Ogórki to warzywa ciepłolubne, najwłaściwsza dla nich temperatura waha się w przedziale od 18 do 30°C, a dla większości z nich temp. poniżej 10°C jest już szkodliwa. Nasiona wysiewamy od razu na stałe miejsce lub do małych doniczek z ziemią kompostową. Siew nasion na głębokości około 2 cm, po 2 do 3 razem. Roślinom wysianym do doniczek musimy zapewnić temperaturę nie niższą niż 16°C aż do momentu wysadzenia. W okresie wzrostu ogórki należy zasilać co około dwa tygodnie nawozem zasobnym w potas lub płynnym nawozem organicznym. Ważne jest również odpowiednie podlewanie, szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców. Do zbioru owoców można przystąpić około 12 tygodni po wysiewie. Ogórki możemy podzielić na 3 grupy. Pierwsza z nich to ogórki gruntowe, posiadające charakterystyczną chropowatą skórkę z włoskami, osiągające długość 10 do 15 cm. Współczesne, ulepszone odmiany lepiej tolerują niskie temperatury i są bardziej odporne na choroby, a ich owoce mogą osiągać większe rozmiary. Kolejna grupa to korniszony wytwarzające krępe owoce o długości nie przekraczającej 7 cm. Najlepiej nadają się na marynaty. Ostatnia grupa to ogórki szklarniowe. Ich owoce osiągają największe rozmiary (30 cm) i posiadają gładką skórkę.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem