Ogórek
Ogórek (Cucumis sativus L.) rodzina Cucurbitaceae - pochodzi z Indii. Do Europy dotarł 500-300 lat p.n.e. W Polsce jego uprawy sięgają X w. Zalicza się do roślin rocznych. Jego częścią jadalną jest owoc – jagoda rzekoma. Pędy ogórka są płożące, zaopatrzone w wąsy. System korzeniowy – podobnie jak u wszystkich warzyw dyniowatych – jest płytki, ale silnie rozrośnięty. Warzywo to wymaga zastosowania odpowiedniej ilości wody i właściwej gleby. Brak opadów w okresie kwitnienia powoduje opadanie zawiązków i zniekształcenie owoców. 
Ogórki nie mają wysokich wartości odżywczych, ale posiadają zasadowe sole mineralne, działające neutralizująco na kwasy żołądkowe. Poza tym odznaczają się wysokimi walorami smakowymi. Są spożywane w postaci świeżej, jak i kwaszonej lub konserwowej. 
Odmiany uprawiane w Polsce to: 
- 
Major
- 
Moro F1
- 
Rufus F1
- 
Tytus F1
- 
Krak F1
- 
Włodko F1
- 
Wojan F1
- 
Polan F1
- 
Radko F1
- 
Racibor F1
- 
Semko F1
- 
Śremski F1
- 
Cezar F1
- 
Hela F1
- 
Victoria F1
- 
Victoria F1
- 
Julian F1
- 
Borus F1
- 
Monika
- 
Olimp F1
- 
Gracius F1
- 
Ikar F1
- 
Malta F1
- 
Wisconsin
- 
SMR-18
- 
Delicius
 Źródło: fresh-market.pl
 Właściwe do uprawy ogórków miejsce powinno być zaciszne, gleba żyzna, próchnicza i przepuszczalna ale jednocześnie utrzymująca wilgoć. Jeżeli gleba jest bardzo kwaśna, konieczne jest wapnowanie. Nie powinna również zawierać zbyt wiele azotu. Ogórki to warzywa ciepłolubne, najwłaściwsza dla nich temperatura waha się w przedziale od 18 do 30°C, a dla większości z nich temp. poniżej 10°C jest już szkodliwa. Nasiona wysiewamy od razu na stałe miejsce lub do małych doniczek z ziemią kompostową. Siew nasion na głębokości około 2 cm, po 2 do 3 razem. Roślinom wysianym do doniczek musimy zapewnić temperaturę nie niższą niż 16°C aż do momentu wysadzenia. W okresie wzrostu ogórki należy zasilać co około dwa tygodnie nawozem zasobnym w potas lub płynnym nawozem organicznym. Ważne jest również odpowiednie podlewanie, szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców. Do zbioru owoców można przystąpić około 12 tygodni po wysiewie. Ogórki możemy podzielić na 3 grupy. Pierwsza z nich to ogórki gruntowe, posiadające charakterystyczną chropowatą skórkę z włoskami, osiągające długość 10 do 15 cm. Współczesne, ulepszone odmiany lepiej tolerują niskie temperatury i są bardziej odporne na choroby, a ich owoce mogą osiągać większe rozmiary. Kolejna grupa to korniszony wytwarzające krępe owoce o długości nie przekraczającej 7 cm. Najlepiej nadają się na marynaty. Ostatnia grupa to ogórki szklarniowe. Ich owoce osiągają największe rozmiary (30 cm) i posiadają gładką skórkę.
Zobacz więcej: Ogórki zielone




