Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ogórki z Kruszewa

2008-08-19 00:08
Grupa rolników z Kruszewa nad Narwią, producentów "ogórka herbowego" - laureata nagrody Perła 2003 w ogólnopolskim konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo", założyło stowarzyszenie „Kruszewskie Warzywa Herbowe”.

Ogórki z Kruszewa to chrupiący ogórek kwaszony, produkowany w oparciu o surowiec pochodzący z własnego gospodarstwa i przygotowany w oparciu o receptury pozostające we wsi od wielu pokoleń. Nie do przecenienia są również walory środowiska, w otoczeniu którego powstaje produkt od nasionka, aż po ostateczny wyrób. Kruszewo, jako miejscowość o wielowiekowych tradycjach ogrodniczych, od pokoleń znana jest ze swoich ogórków i kapusty, gdyż również kiszona kapusta jest specjałem, w którym specjalizują się mieszkańcy wsi.

Ta inicjatywa mieszkańców Kruszewa jest wzorem dla innych producentów rolnych. Oprócz ochrony prawnej, zarejestrowanie produktu otwiera możliwości jego sprzedaży na rynkach europejskich.

Rolnicy dostrzegają też inne korzyści ze wspólnego działania pod szyldem stowarzyszenia, jak np. negocjowanie cen przy większych, wspólnych zamówieniach, czy też lepsza pozycja przetargowa przy zawieraniu umów z większymi odbiorcami ich produktu.

Źródło: www.wrotapodlasia.pl

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Ogórki zielone

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem