Problemy ze skupem ogórków do konserwowania
Warunki deszczowego i chłodnego lata nie sprzyjają wegetacji warzyw ciepłolubnych takich jak np. pomidory i ogórki gruntowe.
Zakłady przetwórcze już teraz przed rozpoczęciem się skupu ogórków do konserwowania (kalibraż 6-9 cm) alarmują o zbyt małej ilości surowca.
Obecnie skup rozpoczął się w firmach pośredniczących w dostawach tych warzyw do zakładów przetwórczych. W woj. świętokrzyskim ceny skupu w tych jednostkach wynoszą obecnie 1,60 zł/kg, a w woj. łódzkim ok. 1,50 zł/kg przy małych obrotach handlowych. W ubiegłym roku skup ogórków do konserwowania (w kalibrażu 6-9 cm) w lipcu był prowadzony po cenie ok. 1,60 zł/kg, a w sierpniu ceny wzrosły do ok. 1,70 zł/kg. W zakładach przetwórczych skup tego asortymentu ogórków powinien ruszyć w pełni w bieżącym tygodniu.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych i ZEO IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Więcej informacji na temat sytuacji na rynku warzyw na konferencji Fresh Market 2009
Zobacz więcej: Ogórki zielone