Tanieją wiosenne pomidory i ogórki
Wiosną rynek zapełnia się świeżymi warzywami - zarówno produkcji krajowej jak i z importu. Choć są droższe, stanowią silną konkurencję dla warzyw zeszłorocznych. O tej porze roku wzrasta spożycie pomidorów i ogórków szklarniowych.
Według informacji IERiGŻ, w okresie marzec - maj 2005 r. ceny ogórków szklarniowych w skupie wynosiły średnio 3,85 zł/kg, a koszt pomidorów spod osłon równał się 6,08 zł/kg.
W bieżącym roku, w analogicznym okresie cena skupu ogórków obniżyła się do 3,27 zł/kg, a pomidorów do 5,49 zł/kg. Tańsza była również sałata. Natomiast więcej płacono za botwinkę, rzodkiewkę i kapustę białą wczesną.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ogórki zielone