Ukraina – będzie mniej warzyw sezonowych
W 2016 roku na Ukrainie ponownie zmniejszona zostanie powierzchnia pod uprawę warzyw sezonowych. Taką opinię wyraziła Tatiana Smirnowa, ekspert projektu "APK-Inform: warzywa i owoce", podczas wystąpienia na konferencji „Perspektywy zbytu krajowych produktów rolnych na rynkach wewnętrznych i zagranicznych".
"Już drugi rok z rzędu ukraińscy producenci stopniowo zmniejszają areał pól pod uprawy warzyw sezonowych i ma to szereg przyczyn.” - powiedziała T. Smirnowa. „Przede wszystkim, zmniejszenie tej produkcji jest spowodowane spadkiem popytu ze strony przemysłu przetwórczego. Niestety, przemysł przetwórczy jest również zmuszony, w ostatnich latach, do zmniejszania produkcji, jako że stopniowo spada popyt na jego wyroby gotowe."
Ponadto, zauważył również T. Smirnowa, ważną rolę w zmniejszaniu produkcji warzyw sezonowych na Ukrainie odegrało niemal całkowite zablokowanie ich dostaw na rynek rosyjski. Przypomnijmy, że jeszcze przed rokiem dostawy warzyw na rynek rosyjski realizowane były przez Krym, ale po rozpoczęciu blokady żywności we wrześniu 2015 roku, rynek ten jest zamknięty.
Zobacz więcej: Ogórki zielone
Ukraina – kapusta wciąż pod presją
Ukraina – rośnie popyt na cebulę
Ukraina: rośnie popyt na jabłka z importu
czytaj dalej