Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ceny skupu papryki w latach 2005-2009

2010-09-15 00:00
W latach 2005-2009 firmy skupujące paprykę czerwoną na zaopatrzenie sklepów detalicznych najniższą cenę płaciły producentom w 2005 r. (2,30 zł/kg). Z kolei najwyższą cenę producenci mogli uzyskać w 2007 r. (3,00 zł/kg).

Ceny skupu papryki zielonej wahały się w tym okresie od 1,50 zł/kg w 2005 r. do 1,82 zł/kg w 2006 r. W 2009 r. ceny papryki czerwonej i zielonej obniżyły się w stosunku do roku poprzedniego odpowiednio: o 2 proc. (do 2,85 zł/kg) i o 8 proc. (do 1,55 zł/kg).

W zakładach przetwórczych najniższą cenę za czerwoną paprykę drążoną odnotowano w 2006 r. (1,80 zł/kg), a najwyższą w 2005 i 2008 r. (2,06 zł/kg). Ceny zielonej papryki drążonej wahały się od 0,98 zł/kg w latach 2005-2006 do 1,33 zł/kg w 2008 r. Podobnie jak w przypadku papryki kierowanej do bezpośredniego spożycia, papryka drążona do przerobu potaniała w 2009 r. w stosunku do roku 2008, tj. papryka czerwona o  2 proc. (do 2,01 zł/kg) i zielona o 17 proc. (do 1,10 zł/kg).
 
Tabela: Ceny skupu papryki  w latach 2005-2009 (zł/kg)

Wyszczególnienie 2005 2006 2007 2008 2009
do konsumpcji
Papryka czerwona 2,30 2,71 3,00 2,90 2,85
Papryka zielona 1,50 1,82 1,69 1,68 1,55
do przetwórstwa
Papryka czerwona drążona 2,06 1,80 1,90 2,06 2,01
Papryka zielona drążona 0,98 0,98 1,26 1,33 1,10

 


 
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB, MRiRW

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Papryka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem