Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Główne rejony produkcji papryki

2008-07-01 00:00

Główny rejon produkcji papryki w Polsce - czwarty w skali całej Europy - powstał w rejonie radomskim w gminach: Klwów, Przytyk, Potworów i Radzanów.

Wielkość produkcji papryki w tym rejonie szacuje się obecnie na około 1000 ha z wielkością produkcji przekraczającą 40 tys. ton.

Uprawę prowadzi się w nieogrzewanych tunelach foliowych. Drugim dużym rejonem uprawy papryki pod osłonami nieogrzewanymi są okolice Igołomi, Proszowic i Sandomierza, gdzie papryka jest sadzona w tunelach niskich.

W ostatnich latach bardzo wzrosło zainteresowanie tutejszych rolników uprawą papryki. Stała się ona najważniejszym warzywem uprawianym w tunelach foliowych typu „igołomskiego” (wymiary: długość 30 m, szerokość 4 m, wysokość 1,5 m). Uprawiana jest w około 3 000 sztuk tego typu tuneli, a ostatnio wzrasta również areał uprawy papryki w gruncie. Wielkość zbioru w skali roku szacowana jest na ok. 4-6 tys. ton.

Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji ODR w Przysusze (ts)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem