Hiszpańska papryka tańsza w Paryżu
Na hurtowych rynkach w Niemczech można kupić paprykę importowaną z Hiszpanii, Izraela, Turcji i Holandii.
Czerwona papryka hiszpańska (70mm+) najdroższa jest w Hanowerze - 180-210 euro/100 kg. Trochę tańsza jest w Kolonii – 170-210 euro/100 kg, a najmniej trzeba zapłacić za nią w Monachium: 130-170 euro/100 kg. Taka sama papryka na rynku w Paryżu kosztuje 140-160 euro/100 kg.
Tyle samo na paryskiej giełdzie trzeba zapłacić za paprykę zieloną pochodząca z Hiszpanii. Natomiast w Hamburgu, Hanowerze, Kolonii i Stuttgarcie kosztuje 160-200 euro/100 kg. Najniższą cenę hurtową osiągnęła w Monachium – 130-170 euro/100 kg.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie danych ZMP i Agribuissiness Online
Zobacz więcej: Papryka