Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

O wartości papryki

2006-06-12 00:00

Papryka ma szerokie zastosowanie w żywieniu człowieka i w przemyśle farmakologicznym. Warzywo to jest bardzo dobrym źródłem witamin, w tym zwłaszcza witaminy C.

Skład chemiczny owocu papryki

Składniki

Zawartość w 100g części jadalnej

 

Składniki

Zawartość w 100g części jadalnej

Woda

87,0-93,0 g

 

Żelazo

0,40-0,90 mg

Białko

0,7-1,90 g

 

Miedź

0,1 mg

Tłuszcz

0,20-0,60 g

 

Fosfor

25,0 - 38,0 mg

Cukrowce

3,33-8,00 g

 

Chlor

19,0 mg

Błonnik

2,2 g

 

Karoteny a)

0,11 - 1,56 mg

Związki nieorganiczne

0,50-0,70 g

 

Karoteny b)

2,68 - 6,65 mg

Sód

0,50-0,30 g

 

Witamina E

0,25 - 1,0 mg

Potas

160,0-435,0 mg

 

Witamina B1

0,04 - 0,09 mg

Magnez

12 mg

 

Witamina B2

0,03 - 0,07 mg

Wapń

7,0-20,0 mg

 

Kwas nikotynowy

0,20 - 0,40 mg

Mangan

0,1 mg

 

Witamina C

91 - 200 mg

a - zawartość karotenów w owocach o dojrzałości handlowej
b - zawartość karotenów w owocach o dojrzałości konsumpcyjnej
Źródło: J. Kucharczyk, Vademecum wegetarianina, "Znaki czasu", Warszawa 1989


Odmiany papryki zróżnicowane są pod wzglądem wielkości owoców, barwy i smaku. Dwie podstawowe grupy to odmiany słodkie, zwane warzywnymi i ostre - przyprawowe.

Słodka papryka znajduje szerokie zastosowanie w codziennej diecie przeciętnego konsumenta. Jej łagodny aromat i smak sprawiają, że świetnie nadaje się do przyrządzania sałatek warzywnych, a także jako dodatek do kanapek z wędlinami i serami. Można ją stosować również w funkcji łagodnej przyprawy.

Papryka ostra służy głównie do przyrządzania dań gorących (głównie do zup, sosów, gulaszu, wszystkich gatunków mięs, ryb, sosów, fasoli, kapusty, ryżu) oraz jako suplement lub przyprawa w formie zmielonej i wysuszonej. Jest niezastąpionym dodatkiem do wyrobu kiełbas i innych wędlin.

Papryka wzmaga proces trawienia i pobudza apetyt. Jej owoce mogą być zielone, żółte, pomarańczowe, czerwone i ciemnoczerwone.

W produkcji papryki słodkiej przodują następujące kraje: Hiszpania, Włochy Francja, Grecja, Węgry, Rumunia, Bułgaria, Jugosławia, Stany Zjednoczone (Kalifornia).


Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Papryka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem