Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

To, co sprawia, że papryki są pikantne, to związane jest z substancją zwaną kapsaicyną. Kapsaicyna jest związkiem chemicznym obecnym w paprykach, który drażni receptory bólu w ustach i gardle, powodując uczucie ostrości i pikantności. Im więcej kapsaicyny

2024-08-07 00:00
Źródło: Horti Daily
Papryki są niezbędnym składnikiem kuchni na całym świecie, cenionym za swój smak i pikantność, która może być łagodna lub niezwykle ostra. Pikantność jest określana przez stężenie kapsaicynoidów, takich jak kapsaicyna, dihydrokapsaicyna i nordihydrokapsaicyna. Do tej pory przeprowadzono niewiele badań.

Więcej. Przejdź do artykułu

Zobacz więcej: raport

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem