Nieoficjalnie o pietruszce
2006-00-00 00:00
Głównymi centrami produkcyjnymi pietruszki na świecie są kraje środkowoeuropejskie, Francja i Holandia.
W statystykach krajowych pietruszkę zalicza się do warzyw pozostałych, w skład których wchodzą: pory, selery, sałaty, rabarbar, szparagi, koper i inne. Trudno zatem wyszczególnić poziom zbiorów tego warzywa, areału produkcji i obrotów w handlu zagranicznym.
Według nieoficjalnych szacunków ekspertów, produkcja pietruszki w Polsce może wynosić 14,0-20,0 tys. ton, co stanowi niespełna 4% krajowych zbiorów warzyw gruntowych. Jej konsumpcja wynosi w naszym kraju w skali roku 4,5-5,0 kg na mieszkańca.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pietruszka
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem