Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Podłoża i pożywki w świetle badań Instytutu Warzywnictwa

2006-00-00 00:00

Podczas tzw. Dni Otwartych w lipcu 2006 r., Instytut Warzywnictwa przedstawił wyniki badań, dotyczących rodzajów podłoża i przyswajalności pożywek przez rośliny, uprawiane pod osłonami.

Spośród trzech rodzajów podłoża - kokosowego, pociętej słomy i wełny mineralnej – najtrwalsze okazało się podłoże kokosowe, które zachowywało swoje właściwości nawet do 5 lat. Jednak tak długa eksploatacja wiąże się z ryzykiem wystąpienia patogenów.

Najwłaściwszy odczyn dla pożywek, sprzyjający przyswajaniu ich przez rośliny to pH 4,5-6,0. Zwiększanie kwasowości hamowało bowiem pobieranie niektórych pierwiastków.



Źródło: fresh-market.pl, “Hasło Ogrodnicze nr 10/2006

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem