Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polacy nadrabiają w konsumpcji warzyw

2006-00-00 00:00

Ilość warzyw, spożywanych przez Polaków wzrasta. Coraz bliżej nam do średniego poziomu konsumpcji tych produktów w krajach Unii Europejskiej (Dwudziestki piątki).

Według danych FAO, łączna ilość spożytych w naszym kraju warzyw i ich przetworów stanowi 80% średniej unijnej. Polacy jedzą zdecydowanie więcej kapusty, buraków, cebuli, ogórków i marchwi. Mniejszym powodzeniem cieszą się natomiast pomidory, a także tzw. warzywa pozostałe, tj.: sałaty (cała gama odmian), pory, rzodkiewka, karczochy, szparagi, brokuły i kapusta włoska.

W bieżącym sezonie ceny na zielonym rynku mają wzrosnąć. Może się to przyczynić do wyhamowania konsumpcji w Polsce.



Źródło: fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem