Każdego miesiąca dzwonimy do kilkuset firm, aby zapytać o ceny. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Coraz więcej ketchupu i past z pomidorów

2008-07-18 00:00

Od momentu wejścia Polski do UE w 2004 r., w naszym kraju systematycznie rośnie produkcja ketchupu i past pomidorowych. W tym roku prognozuje się ich produkcję na 110 tys. ton, podczas gdy w 2004 r. było to 68 tys. ton.

Zwiększona produkcja możliwa jest dzięki importowi koncentratu pomidorowego, gdyż krajowa produkcja pomidorów do przetwórstwa mimo dopłat unijnych nie wykazuje tendencji wzrostowej.

W dwóch poprzednich sezonach ponad 90 proc. krajowej produkcji pomidorów gruntowych (przemysłowych) objętych było dopłatami unijnymi.

Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji i IERiGŻ-PIB (ts)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem