Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Dopłaty dla pomidorów przemysłowych - wytyczne

2007-08-17 00:00

Informacja ARiMR „Pomoc finansowa z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa w roku gospodarczym 2007/2008” dostępna na stronie www.arimr.gov.pl

Beneficjentami przedmiotowej pomocy finansowej są członkowie uznanych organizacji producentów owoców i warzyw i ich zrzeszeń, ponadnarodowych organizacji producentów i ich zrzeszeń, wstępnie uznanych grup producentów owoców i warzyw, którzy za ich pośrednictwem dostarczą pomidory do przetwórstwa oraz producenci nie należący do organizacji lub grup producentów, pod warunkiem, że podpiszą umowę z organizacją lub grupą producentów na dostawy pomidorów i za ich pośrednictwem dostarczą warzywa do przetwórstwa.

W celu uzyskania pomocy finansowej z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa grupa lub organizacja producentów musi dostarczyć pomidory do zatwierdzonego przetwórcy. W roku gospodarczym 2007/2008 w systemie pomocy finansowej z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa mogą uczestniczyć przetwórcy wpisani na „Listę zatwierdzonych przetwórców, wstępnie uznanych grup producentów owoców i warzyw i organizacji producentów owoców i warzyw”, która została opublikowana w Dzienniku Urzędowym Nr 13 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 29 grudnia 2006 roku.

W przedmiotowym systemie pomocy finansowej Komisja Europejska określa limity pomidorów do przetwórstwa dla poszczególnych krajów Unii Europejskiej. Zgodnie z Traktatem Akcesyjnym, Polsce przyznano limit pomidorów objętych pomocą finansową w ilości 194 639 ton, podczas gdy limit wspólnotowy wynosi 8 251 455 ton.

Organizacja lub grupa producentów, która ubiega się w roku gospodarczym 2007/2008 o przyznanie pomocy finansowej z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa, zobowiązana jest złożyć w oddziale regionalnym ARiMR (właściwym ze względu na siedzibę organizacji producentów lub wstępnie uznanej grupy producentów owoców i warzyw) następujących dokumentów i informacji:

  • powiadomienia o zamiarze ubiegania się o pomoc finansową z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa, w terminie do dnia 1 grudnia poprzedzającego rok gospodarczy, w którym zamierza ubiegać się o przedmiotową pomoc finansową;
  • umowy o dostarczenie pomidorów do przetwórstwa, zawartej do 15 lutego 2007 r. z zatwierdzonym przetwórcą, w terminie do 10 dni roboczych od dnia podpisania umowy i nie później niż 5 dni roboczych przed rozpoczęciem dostaw pomidorów do przetwórstwa wraz z umowami (w przypadku gdy zostały zawarte) podpisanymi z producentami nie będącymi członkami grupy lub organizacji producentów owoców i warzyw;
  • informacji o powierzchni działek rolnych, na których uprawiane są pomidory do przetwórstwa oraz wielkości produkcji pomidorów w ramach zawartych umów o dostarczenie pomidorów do przetwórstwa, w terminie do 31 maja 2007 roku;
  • informacji o tygodniu rozpoczęcia dostaw pomidorów do przetwórstwa, w terminie co najmniej 5 dni roboczych przed rozpoczęciem dostaw pomidorów do przetwórstwa;
  • świadectwa dostawy pomidorów do przetwórstwa, w terminie do 5 dni roboczych następujących po tygodniu, w którym dostarczono daną partię pomidorów do przetwórstwa.

    Uznana organizacja lub wstępnie uznana grupa producentów owoców i warzyw może w roku gospodarczym zawrzeć z danym zatwierdzonym przetwórcą tylko jedną umowę o dostarczenie pomidorów do przetwórstwa.
    W przypadku, gdy grupa lub organizacja zawrze umowy o dostarczenie pomidorów do przetwórstwa z kilkoma przetwórcami, zobowiązana jest do przesłania do OR ARiMR wszystkich zawartych umów w ramach, których będzie ubiegała się o przyznanie pomocy finansowej, z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa.

    Organizacja lub grupa producentów owoców i warzyw może ubiegać się o przyznanie zaliczki na pomoc finansową oraz o przyznanie pomocy finansowej z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa. Wniosek o przyznanie zaliczki na pomoc finansową z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa składa się do 30 września danego roku gospodarczego.

    Przedmiotem wniosku o przyznanie zaliczki mogą być ilości pomidorów dostarczone i dopuszczone do przetwórstwa w okresie od 15 czerwca 2007 r. do 15 września 2007 roku. 
    Wniosek o przyznanie pomocy finansowej z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa składa się do 30 listopada danego roku gospodarczego. 

    W przypadku złożenia wniosku po terminie, wysokość pomocy finansowej zostanie pomniejszona o 1 proc. za każdy dzień przekroczenia terminu, natomiast przekroczenie terminu powyżej 15 dni skutkuje odmową przyznania pomocy finansowej z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa.  

    Podania należy składać w oddziale regionalnym ARiMR, właściwym ze względu na siedzibę organizacji producentów lub wstępnie uznanej grupy producentów na formularzach opracowanych i udostępnionych przez ARiMR.

    Zgodnie z art. 1 Rozporządzenia Komisji Nr 104/2007 z 2 lutego 2007 r., ustalającego kwotę pomocy w odniesieniu do pomidorów przeznaczonych do przetworzenia na rok gospodarczy 2007/2008, stawka jednostkowej pomocy finansowej z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa wynosi 34,50 euro/tonę.  

    Należna kwota przyznanej pomocy finansowej obliczana jest na podstawie ilości pomidorów dopuszczonych do przetwórstwa, określonych w świadectwach dostaw pomidorów oraz ilości pomidorów określonej w umowie/umowach (wraz z aneksami).
    Pomoc finansowa przyznawana jest w drodze decyzji administracyjnej w wysokości stanowiącej sumę obliczonych dla poszczególnych miesięcy, w których zrealizowano dostawy iloczynów:

  • ilości pomidorów netto dopuszczonych do przetwórstwa w danym miesiącu
  • stawki jednostkowej pomocy (euro/t), obowiązującej w roku gospodarczym, którego dotyczy wniosek
  • bieżącego średniego kursu euro, ustalonego przez Europejski Bank Centralny, przed pierwszym dniem miesiąca, w którym dokonano dostawy pomidorów do przetwórstwa.

    ARiMR wypłaca należną kwotę zaliczki na pomoc finansową z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa, w terminie od 16 października 2007 r. do 31 października 2007 roku. Natomiast należna kwota pomocy finansowej z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa wypłacana jest w terminie 60 dni od daty złożenia kompletnego wniosku o przyznanie pomocy finansowej z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa.
     
    Grupa lub organizacja producentów owoców i warzyw zobowiązana jest do dokonania wypłaty swoim członkom otrzymanej kwoty pomocy finansowej, w terminie 15 dni roboczych od daty jej otrzymania.

    Ponadto organizacja producentów lub wstępnie uznana grupa producentów owoców i warzyw jest zobowiązana do przekazania producentom pomidorów w formie przekazu pocztowego lub w formie przelewu bankowego, środków finansowych otrzymanych od przetwórcy za dostarczone pomidory, w terminie 15 dni roboczych od uzyskania tych należności.

    Tryb przekazywania należności uzyskanych z tytułu dostawy pomidorów do przetwórstwa został określony w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 listopada 2004 r. w sprawie warunków i terminu przekazywania przez organizację producentów lub wstępnie uznaną grupę producentów należności uzyskanych z tytułu dostawy pomidorów do przetwórstwa (Dz. U. Nr. 262, poz. 2614).”



    Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji ARiMR (www.arimr.gov.pl)

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem