Edycja genów pozwala produkować pomidory wzbogacone w witaminę D
Zastosowanie edycji genów CRISPR rozkwitło w ostatnich latach, a teraz skromny pomidor nie jest już obcy zestawowi narzędzi CRISPR. W 2021 r. edytowane genomowo pomidory wzbogacone w kwas γ-aminomasłowy (GABA) zostały komercyjnie wprowadzone na rynek w Japonii przez Sanatech Seed.
Badacze z Seoul National University (SNU) w Korei Południowej zastosowali edycję genów CRISPR do produkcji
Pomidorów.

FreshPlaza jest jedną z najbardziej znanych na swiecie, globalną platformą medialną dla branży owoców i warzyw świeżych, dostarczającą swoim czytelnikom najnowsze informacje o rozwoju rynku i trendach. Zespół pisarzy i redaktorów pozyskuje wiadomości z całego świata, a codziennie wysyłany jest newsletter z dedykowanymi wydaniami dla Ameryki Północnej, Ameryki Łacińskiej, Europy, Azji, Oceanii i Afryki.
FreshPlaza jest po swojej naturze interaktywnym konceptem, który opiera się na udziale swoich czytelników, gdzie czytelnicy są zachęcani do wykorzystania platformy do publikacji bezpłatnych informacji prasowych (500 słów lub mniej) i ogłoszeń o pracę.
Zobacz więcej: Pomidory