Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Eksport przetworów pomidorowych z państw UE

2009-11-09 00:00

Największym, unijnym eksporterem przetworów pomidorowych pozostają Włochy, które w I półroczu 2009 r. wyeksportowały prawie 318,0 tys. ton przecieru pomidorowego oraz 446,3 tys. ton pomidorów puszkowanych.

Najwięcej włoskiego przecieru trafiło w tym okresie do Niemiec – ponad 86,0 tys. ton oraz Francji – prawie 35,0 tys. ton. W przypadku pomidorów puszkowanych najwięcej sprowadziła Wlk. Brytania (ponad 106,0 tys. ton), a następnie Niemcy (71,3 tys. ton). Do Polski trafiło z Włoch 4,4 tys. ton przecieru pomidorowego i 4,2 tys. ton pomidorów puszkowanych. W tym samym okresie eksport hiszpańskiego przecieru pomidorowego wyniósł 112,2 tys. ton, a hiszpańskich pomidorów puszkowanych 51,7 tys. ton. Najwięcej puszkowanych pomidorów i przecieru pomidorowego z Hiszpanii sprowadziła Francja – odpowiednio 23,3 tys. ton i 27,5 tys. ton. Do Niemiec trafiło 23,0 tys. ton, a do Polski prawie 3,1 tys. ton hiszpańskiego przecieru. Jeśli chodzi o eksport z Grecji to w I półroczu br. wyniósł on niecałe 20,0 tys. ton przecieru i 14,5 tys. ton pomidorów puszkowanych. Natomiast eksport portugalskiego przecieru przekroczył wielkość 98,0 tys. ton.

Źródło: fresh-market.pl (kz) na podstawie FAMMU/FAPA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem