Hiszpania i Holandia, najbardziej dotknięte gwałtownym spadkiem produkcji pomidorów
Produkcja pomidorów do spożycia w stanie świeżym w UE spadła z 7,1 mln ton w 2018 r. do 6,2 mln ton w 2022 r., czyli o 13%, zgodnie z danymi opublikowanymi przez Komisję Europejską w "Dashboard Tomatoes", który zawiera ogólne informacje na temat rozwoju rynku tego warzywa w UE. Liczby podane przez KE opierają się na

"Fruit Today" jest cennym źródłem informacji dla branży świeżych produktów. Jego celem jest połączenie producentów owoców z Europy Południowej z europejskimi kanałami dystrybucji i importu. Artykuły pokrywają cały łańcuch wartości handlu owocami i warzywami, a także firmami działającymi w branży. Magazyn ma roczny nakład 5000 egzemplarzy, dystrybuowanych w krajach takich jak Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania, Włochy, Holandia, Francja, Europa Wschodnia, Chile i Peru. Dystrybucja odbywa się poprzez bezpośrednie subskrypcje i bezpłatną dystrybucję na głównych europejskich targach handlowych.
Zobacz więcej: Pomidory