Hiszpanie eksportują więcej pomidorów w puszkach
2007-11-20 00:00
W pierwszym półroczu 2007 r. zwiększył się eksport hiszpańskich puszkowanych pomidorów – było to 57,7 tys. ton, podczas gdy w analogicznym okresie 2006 r. wyniósł on 44,6 tys. ton.
Spośród państw unijnych największym eksporterem tego produktu są Włochy, od lat utrzymujące się na pozycji światowego lidera. W 2007 r. z Italii wyjechało 461,7 tys. ton pomidorów w puszkach.
Od stycznia do końca czerwca 2007 najwięcej puszkowanych pomidorów Hiszpanie sprzedali do Francji - 18,2 tys. ton oraz do Niemiec - niecałe 9,3 tys. ton. 7 tys. ton zaimportowali Włosi, a 6,8 tys. ton Brytyjczycy.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie FAMMU/FAPA
Zobacz więcej: Pomidory
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem