Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Norma handlowa dla pomidorów

2009-04-01 00:00

Pisaliśmy już, że od 1 lipca 2009 r. w UE będą obowiązywały normy jakości handlowej dla 10 produktów zamiast dla dotychczasowych 36. Jednym z produktów, dla których stosowanie normy na wszystkich etapach obrotu handlowego pozostanie obowiązkowe, będą pomidory.

Przypomnijmy, że norma unijna rozróżnia cztery typy handlowe pomidorów: okrągłe, żebrowane, podłużne i cherry i dotyczy zarówno pomidorów pojedynczych jak i gałązkowych. Pomidory mogą być prezentowane bez szypułki i kielicha lub z szypułką i kielichem, jednak w opakowaniu powinny być jednolite. Jeśli są prezentowane na gałązce to powinna ona być świeża, zdrowa, czysta i bez liści. Pomidory powinny spełniać wymagania minimalne, a więc powinny być całe, zdrowe, czyste, świeże, bez szkodników i uszkodzeń przez szkodniki oraz odpowiednio rozwinięte. Oprócz wymagań minimalnych norma dla pomidorów określa wymagania dla 3 klas jakości: Ekstra, I i II. Dla klas I i II w ramach 10 proc. tolerancji określono limit dopuszczalnych wad kształtu rozwoju i zabarwienia. Pomidory powinny również spełniać wymagania co do minimalnej wielkości: 35 mm dla pomidorów okrągłych i żebrowanych oraz 30 mm dla pomidorów podłużnych. Ponadto pomidory w klasie Ekstra i I powinny by sortowane zgodnie z podanymi w normie przedziałami wielkości. Norma określa też oznakowanie opakowań pomidorów, które powinno zawierać przynajmniej: nazwę i adres wysyłającego lub pakującego, nazwę dla pomidorów cherry, kraj pochodzenia, klasę jakości, wielkość wyrażoną min. i max. średnicą lub słowami „niesortowane” w przypadku klasy II jeśli nie były sortowane według wielkości.

Źródło: fresh-market.pl (kz) na podstawie www.kjow.pl

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

 

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem