Pomidor palikowy króluje w sandomierskim
2007-08-24 00:00
Gospodarstwa w rejonie Sandomierza wyspecjalizowały się w produkcji dwóch uzupełniających się gatunków, tj. pomidora i jabłek. Produkty te można przechowywać tych samych magazynach, a do ich uprawy używa się jednego rodzaju sprzętu.
Produkcja w tym rejonie zawsze była bardziej opłacalna. Najnowsze prognozy pokazują, że uprawa pomidora palikowego w Polsce jest szacowana na powierzchni 950 ha. W województwie sandomierskim areał produkcji przedstawia się następująco:
- rejon Sandomierza - uprawa na powierzchni 500 ha
- rejon Janowa - uprawa na powierzchni 300 ha
- Lubelszczyzna - uprawa na powierzchni 150 ha
W okolicach Sandomierza działa 900 gospodarstw produkujących pomidora na świeży rynek, w tym ok. 50 kluczowych producentów gospodarujących na 60 ha.
Przeciętna wielkość gospodarstwa wynosi tu 0,5-2,5 ha, a średni plon - 50 ton z ha. Rejon Sandomierza (gminy: Dwikozy, Koprzywnica, Zawichost, Samborzec, Opatów) od dawna stanowi w naszym kraju jedno z ważniejszych centrów produkcyjnych pomidorów.
Historia i tradycja uprawy tej rośliny na Wyżynie Sandomierskiej sięga okresu przedwojennego.
Źródło: fresh-market.pl, za www.klastry-efs.pl
Zobacz więcej: Pomidory
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem