Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Pomidory do przetwórstwa: co po reformie?

2008-04-09 00:09

Rynek pomidorów do przetwórstwa jest jednym z najlepiej zorganizowanych rynków warzyw. Stopień jego organizacji mierzony udziałem skupu poprzez grupy i organizacje producentów w łącznej podaży pomidorów do przetwórstwa, przekracza 70 proc., podczas gdy średnio w sektorze owoców i warzyw wynosi on ok. 2 proc.

Po zmianach reformujących ilość grup i organizacji producentów, rynek ten może się zmniejszyć w tym sektorze ogrodnictwa. Reforma systemu dopłat ma oddzielić płatności od produkcji, a docelowo dopłaty mają być dostosowane tylko dopłaty obszarowe.

W przypadku pomidorów do przetwórstwa, podczas czteroletniego okresu przejściowego kraje członkowskie będą mogły stosować płatności w formie częściowo powiązanej z produkcją.

W poprzednich latach cena skupu pomidorów w Polsce kształtowała się na poziomie 0,20–0,25 zł/kg. Kiedy została ona powiększona o dopłatę z budżetu Unii, to producenci zrzeszeni w grupach zakontraktowanych uzyskali za dostarczone pomidory kwotę: 0,35–0,4 zł/kg.

Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji IERiGŻ-PIB (ts)

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem