Sezon na lokalne pomidory w Polsce rozpoczął się z miesięcznym opóźnieniem
W tym tygodniu na polskim rynku hurtowym rozpoczęła się masowa sprzedaż pomidorów z lokalnych szklarni. Jednocześnie sezon lokalnych pomidorów szklarniowych w tym roku rozpoczął się z miesięcznym opóźnieniem - informują analitycy projektu EastFruit powołując się na serwis Fresh-market.
Pierwsze partie polskich pomidorów szklarniowych stały się dostępne na rynku 20 lutego
.
EastFruit to platforma analityczna, która pomaga w rozwoju biznesu owocowo-warzywnego. Głównym celem tej platformy jest zwiększenie dochodów producentów poprzez bardziej efektywne produkcję, przechowywanie, przetwarzanie i marketing owoców i warzyw. EastFruit jest centrum wiedzy i doświadczenia dla wszystkich uczestników rynku owocowo-warzywnego w Europie Wschodniej, Kaukazie i Europie Środkowej.
Portal jest skierowany do producentów owoców i warzyw, małych i średnich rolników, producentów soków owocowych i warzywnych, przetwórstwa owocowo-warzywnego, eksporterów, importerów, sieci supermarketów, dostawców sadzonek, nasion, technologii i sprzętu oraz stowarzyszeń i związków producentów owoców i warzyw, struktur państwowych i dostawców usług i produktów dla sektora rolniczego. W skrócie dla wszystkich uczestników biznesu owocowo-warzywnego.
Zobacz więcej: Pomidory